• Levering binnen 24 uur
  • Persoonlijk advies
  • Uit voorraad leverbaar
Biensma 39 * 9001 XZ * Grou
T. 0566 624362
F. 0566 621128
info@spangroothandel.nl

Bodeminsecten in het gazon

Een mooi gazon, tot pakweg ergens in de vroege zomer pleksgewijs problemen ontstaan. Hele stukken graszode gaan vergelen en wegkwijnen. Nog wat later kan je hele stukken gras gewoon oprollen. Dit is het werk van bodeminsecten. Meestal gaat het om engerlingen, dat zijn grote, witte, gekrulde larven. Deze larven voeden zich met de wortels van het gras. Vanaf eind april tot diep in de zomer vreten ze gewetenloos aan de graswortels. Tot overmaat van ramp krabben vogels zoals kraaien, kauwen, eksters en spechten de graszode verder open om zich te voeden met deze bodeminsecten.

Wat zijn engerlingen en waar komen ze vandaan?

'Engerlingen' is een verzamelnaam voor ondergronds levende larven van verschillende soorten kevers. De meest bekende is de meikever, maar vaker gaat het om rozenkevers, junikevers, sallandkevers,... De kevers zelf eten bovengronds aan bomen, hagen of sierplanten. Hun eitjes leggen ze vaak af in het gazon. Uit die eitjes ontstaan larven die helaas massaal schade veroorzaken aan het gras. Afhankelijk van het soort kever, hebben de engerlingen een ondergrondse cyclus van 1 tot 3 jaar. Daarna gaan de larven verpoppen en finaal een nieuwe generatie kevers voortbrengen.

Was het vroeger beter?

Tot voor kort waren er krachtige en efficiënte scheikundige bestrijdingsmiddelen voorhanden. Vele ervan zijn intussen verboden. In combinatie met een fors gegroeid aanbod sierplanten en gazons, staat er een rijk gedekte tafel klaar voor de kevers en hun larven.

Waarom heeft het ene gazon meer te lijden dan het andere?

Engerlingen zijn feitelijk een soort zwakteparasiet. Anders gesteld, gazons in ‘optima forma' (= rijke bodems, voldoende vocht en meststoffen) bieden veel meer weerstand tegen de gevolgen van de larven. Daarom treedt het probleem ook vaker op in arme zandgronden. Droogteperiodes verergeren het probleem, omdat het gazon daardoor verder verzwakt. Tot slot is een tekort aan voedingsstoffen een extra oorzaak. Maar dat heb je zelf in de hand

LARVEX

LARVEX verdrijft op een ecologische en bijzonder krachtige manier engerlingen, emelten en andere bodeminsecten. Dit product heeft een complexe samenstelling met uitsluitend natuurlijke grondstoffen.

Larvex is een complete N-P-K meststof met magnesium (7-3-4+2). Larvex verhoogt de planteigen weerstand van het gazon tegen de nadelige gevolgen van bodeminsecten. Door sterke stimulatie van de grasplant, onder meer door deze toegevoegde voedingselementen, gaat het gazon een krachtig nieuw wortelstelsel ontwikkelen. 3 à 4 weken na de behandeling groeit het gazon opnieuw keurig dicht.

Doelgroep: Voor de professionele omgeving zoals o.a. hoveniers

Toepassing: Uitstrooien met de hand of met een strooiwagentje, ofwel 4 -12 gleufjes per m² maken met een spade. Overvloedige neerslag of beregening na de behandeling is noodzakelijk.

Dosering: 3 kg per 100 m² toepassen. 2 standaardbehandelingen per seizoen: 1. 1ste keer eind april - begin mei 2. 2de keer eind juni - begin juli

ECOKUUR: STOP ENGERLINGEN

Een natuurlijke doorbraak in de aanpak van het engerlingen- en emeltenprobleem. Ecokuur Stop Engerlingen heeft een volledige plantaardige oorsprong en bezit een unieke samenstelling van voedingselementen en specifieke, geconcentreerde samenstelling van gericht werkende planten- en kruidenextracten.

- Stop Engerlingen is een mix van knoflook- en soja extracten in fijne korrels
- Look-extract drijft bodeminsecten dieper in de grond, waar ze minder schade veroorzaken
- Soja-extract geeft voeding aan het gras, na 4 weken is het gazon hersteld!

Inhoud: Leverbaar in verpakking van 1 en 2 kg

Toepassing: Uitstrooien met de hand of met een strooiwagentje op de beschadigde plekken, ofwel 4 -12 gleufjes per m² maken met een spade. Overvloedige neerslag of beregening na de behandeling is noodzakelijk.

Dosering: 3 kg per 100 m² toepassen. 2 standaardbehandelingen per seizoen:
1. 1ste keer eind april - begin mei 2. 2de keer eind juni - begin juli